Imagini spectaculoase, într-o comună din judeţul Dolj unde există o rezervaţie de bujor sălbatic ce se întinde pe 56 de hectare. Este vorba despre o arie protejată, iar cine se încumetă să rupă florile riscă să plătească o amendă de până la 12.000 de lei.
În fiecare an, în luna mai se organizează la Pleniţa, o comună din judeţul Dolj, tradiţionala sărbătoare a bujorului. O mare rosie de bujori îi întâmpină pe localnicii, dar şi pe oaspeţii veniţi din localităţi ale judeţelor Gorj, Olt şi Mehedinţi. Autorităţiile stau cu ochii pe cei care vor să rupă din florile protejate.
„Sunt oameni care nu înțeleg că natura este un bun prieten al nostru, al tuturor, și rup aceste minunate flori, dar spre deoserbire de anii anteriori am încercat să limităm această categorie de oameni”, spune Mihai Calafeteanu, primarul comunei Pleniţa.
Autorităţile montează în fiecare an, în Padurea Bujorului plăcuţe prin care îi avertizează pe trecători să nu rupă florile. (VEZI ȘI: O FLOARE UNICĂ ÎN LUME A ÎNFLORIT ÎN CLISURA DUNĂRII. AMENDA PENTRU FIECARE FIR RUPT AJUNGE LA 10.000 DE LEI)
„Trebuie respectate o serie de măsuri într-o astfel de arie protejată. Oamenii care merg acolo, în loc să se bucure de frumusetea zonei, distrug vegetația, distrug bujorul”, spune Cătălin Florescu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Craiova. Amenzile pentru distrugerea florei din aria protejată sunt cuprinse între 6.000 şi 12.000 lei, însă niciodată nu a fost dată vreo astfel de amendă
Rezervația de bujori sălbatici de la Plenița este situată în Pădurea Pleniţa de lângă comuna omonimă. Pleniţa se află la 60 km de Craiova (la limita cu judeţul Mehedinţi) şi la 16 km de Dunăre (localitatea Cetate).
Pădurea Pleniţa, situată în nordul Câmpiei Române, la graniţa cu Podișul Getic, este o pădure luminoasă, de gârniţă. Se afla la 3 km de comuna Pleniţa, la ieşirea spre Verbiţa şi Oprişor, şi se întinde pe o suprafaţă de 854 hectare. În luna mai înfloreşte bujorul sălbatic românesc. Ocupă o suprafaţă compactă de 56 hectare, dar este răspândit pe aproximativ jumătate din suprafaţa pădurii.
Bujorul sălbatic creşte în sud-estul Europei şi în Asia Mică. Pe teritoriul ţării noastre este întâlnită varietatea “romanica”, specie protejată prin lege încă de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este răspândită în zonele de şes şi de dealuri joase, mai exact în Doborgea, sudul Moldovei, Oltenia si Muntenia. În Oltenia se găseşte, pe lângă Pădurea Pleniţa din judetul Dolj, şi în Pădurea Călugarească din judeţul Olt.
Planta este toxică, mai puţin petalele. Floarea este mare, purpurie şi are stamine galbene.